Átszellőztetett homlokzatburkolat

átszellőztetett homlokzatburkolat

Alapvetés, hogy a Swisspearl szálcement burkolat  és a Tonality kerámia burkolat  az Allface áthátcszerkezetettel átszellőztetett homlokzatburkolatként használható. De mi is pontosan az az átszellőztetett homlokzat? Ki fedezte fel az átszellőztetett homlokzatburkolatot?  

A dupla rétegű falazat koncepcióját legelőször Le Corbusier svájci építész dolgozta ki a 20. század elején. Ötlete, amelyet Mur neutralizálónak (semlegesítő falnak) nevezett, magában foglalta a fűtő / hűtő csövek behelyezését nagy üvegrétegek közé is. Ilyen rendszert használtak Villa Schwob ( https://adt1314.wordpress.com/2013/11/24/theory-making-in-architecture/(La Chaux-de-Fonds, Svájc, 1916), és számos más projekt esetén. 

Átszellőzetett homlokzatburkolat Villa Schwob
Átszellőzetett homlokzatburkolat Villa Schwob

Az 1950-es években Angliában épületfelújítások esetén alkalmazták előszerettel, mint költséghatékony megoldást épületek felújítására. Egyik legelítéltebb ilyen homlokzatfelújítás Magyarországon a Blaha Lujza téren álló Corvin áruház (kép forrása: https://24.hu/kultura/2018/05/24/corvin-aruhaz-aluminium-burkolat-felujitas/)egykori épületén történt.

A tudományos kutatások később megmutatták, hogy az átszellőztetett homlokzatnak sok előnye  van.

Átszellőzetett homlokzatburkolat Corvin áruház

Mi is pontosan az átszellőztetett homlokzat?

A átszellőztetett homlokzat olyan konstrukció, amely a teherhordó falazatra (1) szerelt hátszerkezet (2) közé elhelyeztet hőszigetelés (3) és a homlokzatburkolat (5) között légrés (4) van. Ez a réteg a homlokzat alján és tetején is egyaránt nyitott. A kürtőhatásnak köszönhetően – miszerint a levegőben hőmérséklet különbség hatására nyomás különbség alakul ki – légmozgás jön létre. Ez ad lehetőséget a homlokzatburkolat mögötti légrésben a természetes szellőzésére. A szellőztetett homlokzat esőkabátnak is tekinthető: megvédi az épületszerkezeteket (a hőszigetelést) az időjárás viszontagságaitól. Ezért nevezik angol nyelvterületen az átszellőztetett homlokzatok építési technikáját gyakran rainscreen cladding-nak azaz esővédő burkolatnak.

 

Miért válasszam a szellőző homlokzatot?

A tudományos kutatások azt mutatják, hogy a szellőztetett homlokzatnak három nagy előnye van a többi építési technikához képest. Az épületburok folyamatos esőnek van kitéve. Az építőanyagok ha különböző mértékben is, de képesek vízfelvételre. A szellőztetett homlokzatok lehetővé teszik, hogy a csapadék közel 95% a felületen lecsorogjon, míg a burkolat mögé bejutó csapadék a szellőző légrésben lévő légáramlásnak köszönhetően kiszellőzik. 

A második előny az épületek hűtése folyamán jelent megtakarítást. A légrésben áramló levegő folyamatos hőmérsékletet biztosít a hőszigetelés külső síkján, a fal a napsugárzás hatására nem melegszik fel. Ez az effektus jól megfigyelhető a hőfokesési diagramm segítségével.

 

 

A harmadik előny az épületszerkezet hangszigetelésénél figyelhető meg. A burkolat mögött elhelyezett szálas hőszigetelés szerepet kap a környezeti zajok csillapításában és kb. 12-14 dB értékkel javíthatja a falazat zajszigetelő képességét.

 

Tonality kerámia homlokzatburkolat
Carbona szálcement homlokzatburkolat
Allface hátszerkezet

Ha tetszett a cikk kérjük ossza meg másokkal!


error: Content is protected !!