Szálcement táblák dombor marással

Szálcement táblák dombor marással

Kortárs munkahelyi környezet

A Swisspearl régóta kínál a vevő egyedi igényeihez szabott, felületi mart táblákat. A niederurneni látogatóközpont bejárati részén egy tájképmintát láthatunk, mely egyedi módon – domborművesen megmunkált képként – mart vonalrács segítségével készült. 

Amikor a svájci Niederurnenben található szálcement gyár teljesen áttervezte látogatóközpontját, az volt az elképzelés, hogy a bejáratot felületén mart szálcement táblával díszítsék. A teljes falat betöltő kép már az előtérből is jól látható, a padlótól a mennyezetig teljesen beborítja a rendelkezésre álló felületet. Amint valaki belép a térbe, egyből a fotótémát különlegesen feldolgozó fény / árnyék játéka ragadja meg a figyelmét, melyet a szálcement tábla hornyai hoznak létre. A tájfotót az építészként és fotográfusként is egyaránt alkotó Jürg Zimmermann készítette a közeli völgyben. Tipikus vízelvezető csatorna halad át a Linth völgyön, míg a háttérben hóval borított hegyek emelkednek. A téli táj a tér vizuális kiterjesztésének tűnik.

 

 

Szálcement táblák dombor nyomással
© Jürg Zimmermann, Switzerland
Szálcement táblák dombor marással
© Jürg Zimmermann, Switzerland

A barázdákban láhatóvá váló szürke szálcement mag kontrasztban áll a fehérre festett felülettel – ami így fekete-fehér fényképpé áll össze. A kép hatását fokozza az oldalról besütő napfény. Három kerek függesztett lámpa szórt fénye megvilágítja a teret és a marásnak köszönhetően láthatóvá válik a tábla magja. A táblák és az illesztésminta folytatódik. a dombornyomással marott kép több táblán keresztül fut függőlegesen és vízszintesen egyaránt, így a kép természetesen beépül a tér kialakításába.

szálcement táblák dombor nyomással

Tájfotótól falfestményig: a kép fény  árnyék játékát az egyes megmunkált hornyok szélessége szabályozza.

A reliefmarókat a Swisspearl gyárban gyártották. A maró program digitális képeket és CAD rajzokat egyaránt képes feldolgozni. A szerszám sugara három milliméter. Bevont panelek esetén az anyag szürke színének kontrasztja az adott színárnyalattól függ. Az anyagában színezett táblák diszkrét, alacsony kontrasztú hatást eredményeznek. A rendelkezésre álló eszközökkel a fénykép megvalósítása viszonylag egyszerű. Azonban nem minden téma és nem minden helyszín alkalmas ilyen jellegű felületek készítésére – ezért tanácsos tapasztalt tervezőkkel együtt dolgozni.

Épület:
Tower Swisspearl Group, Switzerland

Helyszín:
Niederurnen, Svájc

Fotók:
Jürg Zimmermann, Zurich, Svájci

Felhasznált Swisspearl termék:
Swisspearl Largo 8mm

Ha tetszett a cikk kérjük ossza meg másokkal!


error: Content is protected !!