Szálcement homlokzatburkolatok

Szálcement homlokzatburkolatok

Mi a szálcement homlokzatburkolat?

 

Az 1896-ban megalkotott ETERNIT szálcement anyagból a svájci ETERNIT folyamatos fejlesztésnek köszönhetően fejlődött ki mára a szakma által széles körben ismert szálcement homlokzatburkolat. Ez az építőanyag bármely épülettípus (lakó, kereskedelmi, kommunális, ipari) szerelt, átszellőztetett elven működő homlokzat kialakítására alkalmas építési rendszer.

Szálcement homlokzatburkolat jellemzői

A szálcement, mint anyag tulajdonságai megegyeznek a beton ismert jellemzőivel:

  • nagy szilárdságú, de rugalmas

  • fagyálló

  • UV-álló

  • vízálló

  • nem éghető

A Swisspearl® szálcement burkolatok a szálcement gyártók közül kiemelkedő fizikai paraméterek mellett a táblák anyagában színezettek és felületükön festettek. Ennek köszönhetően a Swisspearl® szálcement burkolatok rendkívül széles színválasztékkal kaphatók.

Szálcement homlokzatburkolat előnyei

A Swisspearl® szálcement homlokzatburkolatra a következő jellemzők miatt esik a beruházók és
tervezők választása:

  • 10 év színtartóssági garancia

  • nem éghető (A2 s1 d0 tűzvédelmi osztályba sorolás)

  • széles színválaszték

  • kiemelkedő fizikai tulajdonságok

  • kevés azon modern építőanyagok egyike, amely több, mint 100 éves múltra tekint vissza

 
 

Szálcement homlokzatburkolat rögzítése 

 

A szerelt szálcement homlokzatburkolatokat jellemzően alumínium, esetleg horganyzott acél vagy fa, segédszerkezetre kell rögzíteni. A rögzítés módja: általánosan látszó, mechanikus (a táblaszínével szín azonos szegecs vagy csavar) módon helyezik el a táblákat, de lehet az alszerkezetre speciális ragasztóval ragasztani vagy mechanikus rejtett rögzítéssel szerelni is.

Bár maga a szerelés nem igényel különösebb szakértelmet, de a szép homlokzatburkolat szereléshez nagyfokú precizitásra és speciális szerszámokra van szükség.

Szálcement homlokzatburkolat kivitelezés

A szálcement és vele együtt az összes szerelt homlokzatburkolat speciális szakmunka. Magyarországon a megbízható szakkivitelezők száma évről évre növekszik, így nem jelent gondot a megrendelő részére, hogy a beruházási és tervezési folyamatban kiválasztott szálcement burkolatok magas minőségben készülhessenek el. Elmondható, hogy egy négyzetméter homlokzatburkolat elkészítése a geometria, elemméret, színek száma körülbelül 3-5 óra/m2 időt vesz igénybe.

A kivitelezés lépései:

1. A kivitelezési munka az alszerkezet tartókonzolainak elhelyezésével kezdődik.

2. Ezt követi a szálas hőszigetelő anyag elhelyezése és rögzítése.

3. Ez után következik a legfontosabb lépés a “T” és “L” profilok elhelyezése. Ez a munkafolyamat igényli az egyik legnagyobb precizitást, mert bár Magyarországon nincsen szabvány a szerelt homlokzatburkolatok méretpontosságára, de a helytelen síkkoordináció egyenetlen burkolatot és ezzel együtt egyenetlen fuga vonalvezetést eredményez. A szakszerű alszerkezet szerelés a teljes időráfordítás 65-70 %-át teszi ki.

4. A megfelelően beállított alszerkezetre helyezzük el a szálcement homlokzatburkolatot, mely megadja az épület végleges megjelenését.